Hemmeligheden bag god maling

Har du nogensinde undret dig over, hvad der er i malingen, som enten gør den dyr eller billig? Maling består af bindemiddel, pigment, fyldstof, opløsningsmiddel og additiver. Hver enkel bestanddel har sin egen funktion. Malingen kan påvirkes i den dyre eller billige retning ved at skrue op og ned for de forskellige bestanddele.

Hvad afgør en god maling?

I både dyrt og billigt maling er der tilsat hvidt pigment, oftest titanhvidt, som har en afgørende betydning for malingens dækkeevne. Titanhvidt benyttes dog ikke i sort maling og farveløse basemalinger, som man bruger når man skal lave meget klare, stærke og rene farver. En større eller mindre del af malingen består af bindemidlet. Bindemidlet binder bestanddelene sammen og afgører hvor robust en overflade man opnår. Derudover afgører det også hvor god en vedhæftning malingen kan have.

Det der afgør prisen i en maling er de mest kostbare bestanddele som bindemidlerne akryl eller alkyd og pigmenterne såsom titanhvidt. Disse bestanddele, som koster i malingen er også det, som gør malingen god. Bestanddelene giver malingen en stærk og holdbar overflade. Derudover giver det også malingen en god vedhæftning og dækkeevne. En høj pris er dog ikke altid lig med en god maling. Nogle gange snyder det, hvilket man også bør være opmærksom på.

Kan billig maling være godt?

Billig maling behøver nødvendigvis ikke at være dårlige. Den lave pris hænger dog sammen med at der er sparet på nogle af malingens bestanddele. Alt efter hvilken bestanddel der er sparet på, kan malingen godt være god nok til prisen. Er der sparet på bindemidlet har malingen et mat udseende og modtagelig overfor snavs. Er pigmentindholdet lavt, risikerer man, at malingen ikke dækker ordentlig. Derudover er holdbarhed ikke så god, som det dyrere maling. Man vil derfor skulle male oftere, for at opretholde det udtryk, malingen giver.