Det skal du vide om firmagaver

Langt de fleste virksomheder giver deres medarbejdere firmagaver – og det er der mange gode grunde til. Det er for det første en meget god måde at vise medarbejderne at de er værdsat af virksomheden – og så skaber det også loyalitet og produktivitet.

Der er dog nogle ting, man som arbejdsgiver skal være opmærksom på, når man køber firmagaver til sine medarbejdere. Vi har samlet de nye regler i denne artikel.

I 2021 må en medarbejder ekstraordinært fra hele to slags skattefri gaver fra en eller flere arbejdsgivere. Den første er et oplevelsesgavekort til en samlet værdi på op til 1.200 kr., imens den anden er fysiske gaver og andre små personalegoder til en samlet værdi af op til 1.200 kr.

Oplevelsesgavekort

Gavekort er normalt skattepligtige, men en ny lov fra 1. januar 2021 betyder, at en arbejdsgiver i hele 2021 kan give deres medarbejdere enten et eller flere skattefri oplevelsesgavekort på op til 1.200 kr. – udover de sædvanlige gaver på op til 1.200 kr. Gavekortet skal være til oplevelser i Danmark eller et andet EU/EØS-land, som f.eks. et hotelophold, restaurantbesøg eller koncerter, og det skal gives i 2021, men må gerne bruges senere. Gavekortet bliver først skattepligtigt, hvis det bliver solgt eller byttet til kontanter eller værdien overstiger 1.200 kr. (enten hos samme eller hos flere arbejdsgivere).

Gavekort eller kontanter som gaver

Hvis der ikke er tale om oplevelsesgavekort, men i stedet gavekort til diverse butikker, som f.eks. Supergavekortet, eller bare kontanter så skal medarbejderen altid betale skat af det fulde beløb. Gavekort er nemlig altid skattepligtige, når de er digitale, har en bred anvendelsesmulighed eller kan byttes til kontanter. Der er dog nogle gavekort, der er skattefri. Det er f.eks., når gavekortet kun gælder til gå, udvalgte gaver hos en udbyder på nettet, arbejdsgiveren på forhånd har valgt gaven på gavebeviset til medarbejderen eller der er tale om et gavebevis til en bestemt navngiven restaurant, hvor det kun kan bruges til noget bestemt, som arbejdsgiveren har valgt. Gavekortet er dog her kun skattefrit, hvis det overholder beløbsgrænsen.

Firmajulegaver

Der er nogle særregler, når det gælder firmajulegaver. Hvis julegaven har en værdi på højst 900 kr. og andre gaver i løbet af året har en værdi på f.eks. 500 kr., så skal medarbejderen kun betale skat af de 500 kr., selvom beløbet samlet overstiger 1.200 kr. Hvis man som arbejdsgiver giver gaver for mere end 1.200 kr. i 2021, skal hele beløbet beskattes – men julegaven på højst 900 kr. kan holdes ude af regnestykket. Hvis julegaven dog koster mere end 900 kr., skal den beskattes, hvis det samlede beløb overstiger 1.200 kr. Arbejdsgiveren kan altså godt give en julegave med en værdi på op til 1.200 kr., men hvis der har været andre gaver i løbet af året, skal det samlede beløb beskattes. Julegaver til mere end 1.200 kr. er altid skattepligtige.

Julefrokost

Hvis arbejdsgiveren enten helt eller delvist betaler udgifterne til en julefrokost, bliver julefrokosten ikke beskattet, hvis arrangementet er af et rimeligt omfang og varighed. Hvis arbejdsgiveren vælger at give en gave i stedet for at holde en julefrokost, er der ikke længere tale om et skattefrit arrangement og gaven skal behandles på samme måde som andre gaver modtaget fra arbejdsgiveren.