Sådan får du mere ud af storrumskontoret

Der findes storrumskontorer rundt omkring i mange danske virksomheder – og det er faktisk rigtig mange gode grunde til.

Et storrumskontor bidrager til at skabe bedre sociale relationer mellem kollegaer. Det er jo meget nemmere at snakke om såvel arbejdsopgaver som private emner, når man sidder i samme lokale – og det er lige præcis det, der kan give et godt sammenhold mellem medarbejdere i et storrumskontor. Et bedre sammenhold kan direkte oversættes til bedre trivsel og generelt et bedre arbejdsmiljø, og det er jo noget, der uden tvivl kan mærkes på produktiviteten.

Et storrumskontor giver desuden de ideelle muligheder for at samarbejde på tværs af afdelinger og naturligvis også inden for samme afdeling. Når medarbejderne samarbejder om forskellige opgaver, er det muligt at udnytte de forskellige kompetencer, og det fører i langt de fleste tilfælde til en mere effektiv opgaveløsning.

Der er dog også nogle ulemper ved storrumskontoret, som faktisk både kan gå ud over trivsel, arbejdsmiljø og dermed også produktiviteten. Det er nogle ting, som man skal gøre noget ved for at skabe det bedste mulige arbejdsmiljø i et storrumskontor.

Støjniveauet er en af de allerstørste gener i et storrumskontor, og det er jo egentlig ikke underligt, når der er så mange mennesker samlet i et enkelt rum. Det kommer fra bl.a. samtaler, opkald og meget mere. Det kan i bedste fald være forstyrrende, men i værste fald være decideret ødelæggende for koncentration og produktivitet. Det kan føre til hovedpine, koncentrationsbesvær og i værste tilfælde endda stress. Det er altså noget, man skal gøre noget ved, hvis man gerne vil sikre et godt arbejdsmiljø. Det kan gøres på mange måder med bl.a. lydisolering – men en af de mest effektive måder har vist sig at være telefonbokse. En telefonboks er en slags småt rum, som man kan placere rundt omkring på kontoret. Det er ideelt til, når medarbejdere har brug for et sted til at holde længere samtaler eller til medarbejdere, der har brug for et sted med ro og fred, så de kan koncentrere sig. De er derudover også ideelle til bl.a. møder med samarbejdspartnere og kunder.

Indeklimaet kan være et problem i et storrumskontor, især fordi der er så mange mennesker samlet i ét rum. Det kan betyde, at rummet bliver fyldt med både tung og varm luft, og det er ikke ligefrem godt for koncentrationsevnen og produktiviteten. Det er faktisk ofte skyld i at mange medarbejdere får hovedpine. Her skal der for alvor gøres en indsats, hvis der skal skabes et godt indeklima. Det handler om at få luftet godt og grundigt ud flere gange om dagen, så der kommer frisk luft ind hele dagen igennem. Hvis det er for svært at huske på, kan et ventilationssystem gøre underværker.