Er det tid til nyt tag?

Dit tag er en meget vigtig del af dit hus. Og modsat den gængse opfattelse, er det meget mere end et element, der bare pynter. Taget holder huset fra for det barske udeklima, der hersker i Danmark. Som et land beliggende hvor vi gør, har vi fire vidt forskellige sæsoner, hvor temperaturen svinger fra hård frost til sol, mens vejret kan være knastørt eller drivvådt. Læg dertil uregelmæssigheder som f.eks. store haglbyger m.m. – så kan du nok se, hvordan taget skal præstere!

Men hvad sker der, hvis taget ikke kan leve op til sin funktion?

Hvis dit tag ikke kan holde det hårde klima ude, risikerer du, at der når vand ind til husets fundament. Det kan f.eks. føre til svamp og råd. Svamp og råd kan påvirke familiens helbred negativt, da det f.eks. kan betyde problemer med skimmel. Skimmelsvampen er kendt for at kunne få personer til at udvikle astma, migræne m.m. Det er dog ikke givet, da folk reagerer forskelligt på den, men i værste tilfælde kan man blive meget syg.

Et tag der ikke dækker ordentligt, kan desuden betyde, at man f.eks. oplever kuldebroer eller har klamme vægge i hjemmet. Det er irriterende, men gør dog ikke at man udvikler slemme sygdomme. Selvom det naturligvis kan føre til snue og forkølelse.

Når vandet har sat sig i husets fundamenter, skal man ofte have udskiftet delene. Det kan være dyrt, da man både skal have nye byggematerialer og betale håndværkere for at udføre arbejdet.

Hvad er næste skridt, hvis taget ikke holder tæt?

Holder dit tag ikke tæt, er et nyt tag måske næste skridt på vejen. Inden du skifter det helt, kan du naturligvis undersøge, om det blot skal repareres. Det kan du gøre ved at få en håndværker som en tømrer ud og se på det. Han vil kunne se efter revner og sprækker og vejlede dig i forhold til den bedste løsning.