Få mest muligt ud af din strøm

Dette indhold er betalt og lavet i samarbejde med de sider der linkes til.

Det er svært at forestille sig et hjem uden el. Ikke desto mindre kan det for nogle være lidt af en jungle af finde rundt i de mange udbydere af el. Det er heller ikke ligegyldigt, hvilken udbyder du vælger. Faktisk kan du spare ret mange penge, hvis du vælger en udbyder, der tilbyder strøm til skarpe priser. Her på siden kan du læse mere om el, så du forhåbentlig bliver klogere på elpriser, og hvad du typisk betaler for.

Få grønnere energi med strøm fra danske vindmøller

Når du kigger på elpriser, skal priserne helst være fair og billige. I dag har du hos de fleste udbydere også mulighed for at vælge grøn strøm, der fremstilles af danske vindmøller. På den måde kan du få el med god samvittighed.

Det er svært at oplyse den generelle pris på el. Det afhænger nemlig af den specifikke aftale, men som udgangspunkt koster el cirka 2,25 kroner per kWh. Når du skal vælge et elselskab, kan du med fordel kigge efter et sted, der løbende opdaterer elpriser. Det betyder nemlig, at selskabet matcher priserne på markedet. Elpriserne er i konstant udvikling, og derfor bør virksomhederne også holde sig opdateret på elpriserne.

Derudover bør du vælge en udbyder, der ikke pynter på tallene, og som giver dig et retvisende billede af, hvad du betaler for.

Hvad er med i prisen?

Når du kigger på elpriser, kan du altid tjekke, hvor meget der er med i prisen. Kommer der eksempelvis gebyrer, abonnement og moms oven i beløbet, kan det have store betydning for den samlede pris. For at kunne sammenligne forskellige elselskaber bør du derfor vide, hvad der er inkluderet i prisen, så du kan tage den mest fordelagtige beslutning for dig.

Der findes desværre ikke et entydigt svar på, hvordan prisen på din el beregnes. Det afhænger nemlig af en lang række faktorer, der på forskellige måde påvirker prisen. Vejret spiller eksempelvis en stor rolle for elprisen. Her har Danmarks store satsning på grøn energi en afgørende betydning. En væsentlig andel af den danske produktion af el kommer blandt andet fra de mange vindmøller, solceller og vandværker, som findes i landet. Derfor kan vejrforhold påvirke prisen på din el.

Hvis det eksempelvis er blæsevejr, vil udbuddet af vindenergi automatisk stige, og prisen på el vil falde, hvis forbruget er lavt. Det samme gælder, hvis der er solskin. I denne situation vil produktionen af solenergi stige, hvilket vil resultere i nogle markant bedre elpriser på strøm fra solceller.

Det er nok ikke nogen overraskelse, at prisen på din elregning også påvirkes af dit forbrug. For langt de fleste er forbruget tidsbestemt, da der typisk bruges mere strøm om dagen, end der gør om natten. Derfor vil elpriserne om natten være billigere, da efterspørgslen er lavere. Om dagen vil elpriserne naturligt stige igen, i takt med at efterspørgslen på el stiger.