Gode råd til en god mundhygiejne

De fleste af os har fra barnsben hørt, at vi skal passe godt på vores tænder. Men hvad er en god mundhygiejne egentlig? Vi har her samlet gode råd til, hvordan du kan sikre en god mundhygiejne livet igennem.

Børst tænder to gange om dagen

Du bør som minimum børste dine tænder to gange om dagen – gerne om morgenen, når du står op og som det sidste inden du går i seng om aftenen. Når du børster dine tænder, er det vigtigt, at du fjerner alle bakteriebelægninger på tændernes overflade.

Brug tandpasta med flour og en blød tandbørste

Det er bedst at bruge en tandpasta med flour, da det forebygger caries og dermed huller i tænderne – og så er det også en god idé at bruge en blød tandbørste, da det skåner dit tandkød.

Husk at børste tungen

Du bør i din tandbørstning også huske at rengøre din tunge, da det ellers kan være årsagen til dårlig ånde. Det kan du enten gøre med tandbørsten eller med en tungeskraber.

Brug tandtråd

Tandtråd bør også være en del af den daglige mundhygiejne, da det bidrager til at fjerne plak mellem tænderne.

Gå regelmæssigt til tandlæge

Det er tandlægen, der kan finde og løse problemerne inden de opstår – ligesom ved et serviceeftersyn på bilen. Det er derfor vigtigt at overholde sine regelmæssige tandlægebesøg, så man ikke udvikler alvorlige sygdomme i munden. Hvor ofte du skal til tandlægen, bør du aftale med din tandlæge – men der bør maks. gå to år mellem dine tandlægebesøg. Du kan f.eks. besøge denne tandlæge i Odense.

Hold dig fra sukker

Sukker giver huller i tænderne, så hold igen med de søde sager. Her er der ikke kun tale om de ting, vi allerede er opmærksomme på, som har et højt indhold af sukker, som f.eks. sodavand og saft, men der er faktisk også meget skjult sukker i vores mad og drikke, som f.eks. sukker i kaffen eller iste.

Skær ned på syreholdig mad og drikke

Du skal holde dig fra for meget sukker, da det af bakterier omdannes til syre, og syre skader emaljen og kan give huller og tandkødsbetændelse. Du bør derfor holde dig fra at spise for mange citrusfrugter og æbler samt juice. Hvis du spiser eller drikker det, bør du skylle din mund med vand bagefter.