De lækreste sønderjyske madvarer

Sønderjylland er et sted, hvor der er stor fokus på gode råvarer, god smag og god kvalitet – en tradition, som kan spores helt tilbage til det opgrænsende land, Tyskland. Vi har her samlet nogle af de lækreste madvarer og retter fra Sønderjylland, som du bare skal prøve derhjemme – madvarer og retter, som du uden tvivl vil elske og have lyst til at spise igen og igen.

Slagtervarerne

Der ligger mange berømte slagtere i Sønderjylland – og det er der god grund til. Slagtervarerne er nemlig en essentiel del i det klassiske sønderjyske køkken – uanset om der er tale om skærepålæg eller pølser. Det er en specialitet på egnen, som nydes rundt omkring. Det er nemlig ikke kun sønderjyderne, der nyder godt af bl.a. lækre salater fra Graasten Salater, kvalitetspølser fra Højer Pølser eller lækkert pålæg fra Slagter Lampe. Slagtervarerne har fundet vej ud i supermarkederne i hele Danmark med lidt hjælp fra f.eks. Kandi Catering: https://www.kandihaderslev.dk/. Du skal altså ikke langt væk hjemmefra for at nyde denne specialitet – enten på et stykke rugbrød, i en hotdog eller noget helt tredje.

Rugbrødslagkagen

Hvis du er fan af den klassiske lagkage, så vil du helt sikkert også elske rugbrødslagkagen. Den hører til kaffetid (klokken 15) sammen med kaffen – og den er en essentiel del af det sønderjyske kaffebord. Det er dog helt okay at spise rugbrødslagkagen helt for sig selv til en fødselsdagsfest eller bare til kaffen. Denne lagkage er lavet af revet sønderjysk rugbrød og hakkede nødder, hvilket giver en sprød og nærende bund. Den bliver herefter smurt med solbærsyltetøj, flødeskum og hakkede nødder – men du kan selvfølgelig også lave en lidt mere moderne udgave med f.eks. Nutella, lækre cremer eller noget helt tredje, hvis du ikke er den store fan af solbær.

Gode råd

Gode råd (også kaldet goed raj) er en helt unik, sønderjysk småkage, som du helt sikkert ikke finder andre steder. De er kendt for deres smukke mønster og kan faktisk godt ligne en flad vaffel. De er lidt sværere at fremstille end de traditionelle småkager og kræver også et særligt jern (et gode råd jern), men de er hele ventetiden værd – og så er de ligesom rugbrødslagkagen fast inventar på det sønderjyske kaffebord.