Økologiske vine ser en stor fremgang i salget

Vi er som mennesker blevet mere opmærksomme på, hvad vi putter i munden. Det har selvfølgelig også indvirkning på valget af vin. Udviklingen i økologisk, biodynamisk og naturvin er fremadstormende. Flere og flere køber økologisk og bæredygtig vin. 

Men hvad kendetegner en økologisk vin, en biodynamisk vin og en naturvin? 

Økologisk vin

Økologisk vin er en vin, der er fremstillet af druer, der blev dyrket økologisk. Disse er druer, der blev dyrket på en økologisk gård, og de modtager den samme økologiske certificering af landbruget  som et økologisk æble- eller pæregård. 

En økologisk vin er den eneste type vin, der rent faktisk kan have juridisk certificering, så hvis en vin er økologisk, vil den bære USDA stemplet, United States Department of Agriculture, altså det økologiske segl. USDA -godkendelsen betyder, at vinen er fremstillet af 100% organisk dyrkede ingredienser og er blevet overvåget gennem hele produktionsprocessen.

Biodynamisk vin 

En biodynamisk vin går ud over organisk praksis i et forsøg på at balancere hele vingården med naturen og månens cyklusser. Det er baseret på skrifterne fra den østrigske filosof Rudolf Steiner, der mente, at vingården er et økosystem, der kun når i balance kan vokse den bedste frugt. Biodynamisk landbrugspraksis er meget udbredt i verden, men der findes ingen reel certificering hertil, ligesom for de økologiske vine. Nogle vinproducenter vælger bare at tage det organiske segl, mens andre angiver, at vinen blev skabt biodynamisk på flasken.

Naturlig vin 

En naturvin er ikke underlagt nogle regler. En naturvin er en naturvin når vinproducenten har fulgt de generelle regler for produktion af naturvin. Reglerne er håndplukning, gæring med naturligt forekommende gær(spontan gæring), ingen filtrering.